ÇİFTLER ARASI TARTIŞMALARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

ÇİFTLER ARASI TARTIŞMALARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Tartışmalar, her ilişki ve evliliğin doğasında yer almakta ve sürekli olarak tekrarlanabilmektedir. Birlikte ortak hayat paylaşan iki farklı insanın bazı noktalarda anlaşmazlık yaşayıp tartışması oldukça olağandır. Öncelikle bunu kabul etmek gerekir. Fakat her tartışmanın sınırı olmalıdır. Bu sınır aşılıyorsa her iki taraf için olumsuz sonuçlar doğar. Bu yüzden çiftler, tartışma esnasında şunlara dikkat etmeliler:

Önemli olan nokta tartışmaların nasıl başladığıdır. Eleştiri, küçümseme gibi sert olarak başlayan tartışmanın sonucu başarısızlık oluyor. Sert başlayan tartışmalar sonucunda ilişkiler veya evlilikler ayrılığa kadar sürüklenebiliyor. Sert olarak başlayan tartışmalar olumsuz etkileşimlerle devam edebiliyor. Eleştiri, küçümseme yaklaşımlarına örnek olarak vereceğimiz “Sürekli unutkansın.”, “Dediğimi yapmıyorsun!”, “Bulaşıkları toplama sırası sendeydi.”, “Beni deli ediyorsun!”, “Dediklerimi umursamıyorsun!” gibi cümleler sözleri sert, genelleme yapılan ve partnerin kişiliğine yönelik yapılan yıkıcı eleştirilerdir.

  • Herkes birbirinden farklı görüşlere sahip olabilir burada önemli olan ortak bir noktada bulaşabilmektedir.
  • Karşılaşılan sorunlar halı altına süpürülmemelidir, uygun bir zaman ve yerde birlikte tekrardan konuşulmalıdır.
  • Tartışma konusu saptırılmamalı, sürekli eski konular gün yüzüne çıkmamalıdır.
  • Tartışma esnasında çiftler birbirine sorular yöneltmeli ve birbirini dinlemelidir. Eşinin aklını okumaya çalışmamalıdır.
  • Eşe karşı empati yapılmalıdır.
  • Tartışmadaki amaç, çözüme ulaşmak olmalıdır.
  • Tartışmalarda haklı aranmamalıdır.
  • Tartışmalar çiftin dışına çıkmamalıdır.

İlişkilerde ve evliliklerde tartışmaların olması normal bir durumdur. Önem olan tartışmaların üstesinden nasıl gelindiği, tartışma şekli ve sağlıklı çözüme ulaşmaktır.

Irmak Seyhan Gökçe

Irmak Seyhan Gökçe  PSİKOLOG VE UZM. AİLE DANIŞMANI

Çankaya Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olmuştur. Psikoloji lisans eğitiminden mezun olduktan sonra yüksek lisansını Ankara Üniversitesi Aile Danışmanlığı bölümünde tamamlayarak... Devamını Oku
Hemen Randevu Al