ERGENLİK ÇAĞINDA ÇOCUKLAR NE YAŞAR?

ERGENLİK ÇAĞINDA ÇOCUKLAR NE YAŞAR?

Ergenlik dönemi çocuğunuzun tüm gelişim alanlarında farklılıklar yaşadığı, çatışmaların ortaya çıktığı, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Çocuğunuz birey olarak kişiliğini geliştirme çabasındadır. Çocuğunuzun bu dönemde aile içindeki rolü, çocukluktan yetişkinliğe geçiş aşamasındadır. Çocuğunuz bu dönemde;

  • Yeni rolüne uyum sağlama çabası içindeyken aile içinde bu yeni rolle var olma çabası içerisine girer.
  • Fiziksel özelliklerini, dış görünüşünü, akran görüşlerini, ve bir gruba ait olma isteğini ön planda tutar ve onlar için büyük önem taşır.
  • Çocuklukta öğrenmiş olduğu kurallar ve yetişkin olarak geliştirmeye çalıştığı değer yargıları arasında kalmaktadır.
  • Fiziksel görünüşünde ve hormonlarında değişimler gösterecektir. Bu değişimlerden kaynaklı bedensel koordinasyonunda azalmalar ve sakarlıklar meydana gelebilmektedir.
  • Romantik ilişki veya karşı cinse ilgi gösteriminde artış yaşayacaktır. Bu süreçte ailenin çocuğun mahremiyet hakkına saygı göstermesi gerekmektedir. Yalnız bu süreçte bahsettiğimiz, kontrolü tamamen çocuğunuza bırakmak değildir.
  • Gösterdikleri büyük değişimlerin siz anne-babaları tarafından farkında olunması çok önemlidir. Çocuk bu döneme uygun yaklaşımlarla desteklenmelidir.
  • Birey olma çabasını gerçekleştirmeye çalışacak ve kurallara olan isyanını sergileyecektir. Eğer siz anne-babalar, çocuğunuzdaki bu durumu ne kadar çok bastırırsanız, aranızda o kadar çok çatışma yaşanmasına ve çocuğunuzun size karşı başkaldırıda bulunmasına sebep olacaksınız.
Dilşad Gürler

Dilşad Gürler  PSİKOLOJİK DANIŞMAN

Ufuk Üniversitesi Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olmuştur. Lisans eğitimine TED Üniversitesi'nde başlamıştır. Ardından Cambridge Üniversitesi'nde dil eğitimini tamamlamıştır.... Devamını Oku
Hemen Randevu Al