ÇOCUĞUM NEDEN UYUMUYOR?

ÇOCUĞUM NEDEN UYUMUYOR?

Burada bilinmesi gereken en önemli ayrıntı; ebeveynler çocuklarını uyutmaya zorladıkça çocuklarının direnecekleridir.

Ebeveynler uykuya zorlamak yerine uyku zemini hazırlamalılar. Uyku zemini hazırlayabilmenin ön şartı, çocuğun gün içinde duygusal doyumsamalar yaşamış olmasıdır. Birçok çocuk günün son bulmasını istemediği gibi, anne-babasıyla biraz daha vakit geçirmek ister. Bunun sebebi, gün içinde onlarla yeterince duygusal yakınlık kuramamış olmalarıdır. Çocuk ruhsal doyuma erişmedikçe, uykuya direnecek, bu ihtiyacım karşılamak için ebeveynini zorlayacaktır. 

Bunun yanı sıra, çocuğu ile gün boyu birlikte olduğu halde, çocuğuna yetemeyen, onun duygularına erişemeyen anne-babaların çocukları da aynı durumdadır. Bir türlü günlerini bitirip yatağa uzanmak istemezler.

Çocuğun uykuya direnci sadece bu olumsuzluklardan kaynaklanmaz. Bu çocukları yatağa zorlamak yerine, yatak odasında son saatleri geçirmek, onların uykuya dalmaları için kolaylaştırıcı bir faktör olur. Çocuklar ebeveynleri yatmadan kendileri de yatmazlar. Çocuklu anne-babalar, günlerini sonlandırmayı, istirahate çekilmeyi bilmelidir ki, çocuklar da istirahate çekilebilsin.

Hangi Sebeplerle Çocuk Uykuya Direnir?

  • Uykusu  gelmediği  halde,  anne  çocuğu  uyutmaya çalışırsa, 
  • Çocuğun anlatacağı şeyler varsa
  • Çocuk uykudan korkuyorsa
  • Çocuğun fiziksel durumu uykuya geçiş için elverişli değilse
  • Yalnızlık ve karanlık korkusu mevcut ise

Çocuğunuz uykuya direnecektir.

Dilşad Gürler

Dilşad Gürler  PSİKOLOJİK DANIŞMAN

Ufuk Üniversitesi Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olmuştur. Lisans eğitimine TED Üniversitesi'nde başlamıştır. Ardından Cambridge Üniversitesi'nde dil eğitimini tamamlamıştır.... Devamını Oku
Hemen Randevu Al