EVLİLİK VE AİLE İŞLEVLERİ
Sağlıklı bir aile dediğimiz de içinde bulunulan evlilik sistemi içerisinde eşlerinin birbirlerine karşı evlilik işlevlerini yerine getirebilen aileler aklımıza gelmektedir. Evlilik birliğinin başlamasıyla aile yapısı kurulmaktadır.
Her evliliğin ve her ailenin işlevleri vardır. Ailenin işlevlerine baktığımızda o evlilik içinde ekonomik ihtiyaçların, cinsel ihtiyaçların karşılanması, sosyalleşmenin sağlanması, güven, barınma, dayanışma, sevgi, bakım, aile ve aile üyelerinin gelişimin sağlanması, birlik ve beraberlik duygularının doyurulması, neslin devamının sağlanması, çocuk yetiştirmek, çocuğun gelişim ihtiyaçlarının karşılanması şeklinde işlevlerin var olduğunu söyleyebiliriz (Mussatayeva, 2018).
Bu temel işlevlerin, karşılandığı evlilikler içerisinde sağlıklı aileler, sağlıklı eş ilişkileri, sağlıklı ebeveyn çocuk ilişkileri meydana gelmektedir. Bu aile işlevleri aile döngüsü değiştikçe değişime uğrasa bile ortadan yok olmaz veya sonlanmaz.
Bu yüzden evlilik birliği devam ettiği sürece bu temel işlevlerin karşılanması, sağlıklı ve sağlıksız aile fonksiyonlarına direk etki etmektedir. Evlilikler içerisinde eşlerin sahip olduğu biyolojik, psikolojik, sosyal ihtiyaçların eşler tarafından karşılanması ve evliliğin işlevlerinin yerine getirilmesi eşler arası evlilik doyumuna pozitif yönde etki sağlarken, evliliğin de sağlıklı fonksiyonlara sahip olmasına etki etmektedir.
Yararlanılan Kaynaklar:
Mussatayeva, M. (2018). Alt sosyo-ekonomik düzeydeki kadınların evlilik doyumu ile aile işlevlerinin incelenmesi.