EMDR TERAPİSİ NEDİR?

EMDR TERAPİSİ NEDİR?

“Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (Eye Movement Desensitization and Processing - EMDR)” yaklaşımı olarak adlandırılan EMDR özellikle travma sonrası stres bozukluğunun tedavisinde etkili ve yaygın kullanılan bir terapi yaklaşımıdır. 

EMDR eğitimini tamamlamış uzman tarafından  parmak hareketleri kılavuzluğunda, danışanın gözlerini sistematik bir şekilde (sağa-sola) hareket ettirmesi ya da sesli,dokunsal uyaranlar vererek; geçmiş yaşantılarının ya da travmatik deneyiminin imgesel olarak ortaya çıkarılmasını içerir. Bu sayede danışanların olumsuz yaşantılarını yeniden işlemelerine yardımcı olan terapiyi hızlandırma amaçlı teknik bir  yaklaşımıdır. 

EMDR süreci ardışık 7 aşamadan oluşmaktadır ve bir aşamadaki görevler tamamlanmadan bir diğer aşamaya geçilemez. Her aşamada nasıl bir sürecin olacağı ve hedefler danışana uygun olarak uzman ve danışan birlikte planlar. 

Travma sonrası stres bozukluğu dışında fobiler, majör depresyon, kayıp ve yas süreci, anksiyete, panik atak tedavilerinde etkinliği kanıtlanmış bir tekniktir.

 

Pelin Bülbül

Pelin Bülbül  UZM. KLİNİK PSİKOLOG

Bakü Devlet Üniversitesi Psikoloji bölümündenmezun olmuştur. Mezun olduktan sonraAzerbaycan TıpFaküktesinde Klinik Psikoloji tezli yüksek lisans eğitimimi tamamlayarak Uzman Klinik Psikolog ünvanını... Devamını Oku
Hemen Randevu Al