KARDEŞ KISKANÇLIĞINI TETİKLEYEN DAVRANIŞLAR NELERDİR?

KARDEŞ KISKANÇLIĞINI TETİKLEYEN DAVRANIŞLAR NELERDİR?

Kıskançlığı anormal hale getiren anne-baba tutumları veya çocuğun dışarıda gördüğü manzaralardır. Mesela 7 yaşındaki bir çocuğun kardeşini kıskanıyor olması normal değildir. Bu durumda anne-babanın kendi tutumlarını gözden geçirmesinde fayda vardır.

  • Anne-babalar çocuklarına eşit davrandığında, kardeşler arasında kıskançlık tetiklenir. Asıl olan şey çocuklara eşit değil, adaletli davranmaktır. Zira her çocuk, diğerinden farklı karakterde yaratıldığı gibi, dünyaya önce ve sonra gelişleri de farklıdır. Ayırt etmeden ikisine de aynı muamelede bulunmak, birini diğerine karşı yoksaymış olmak manasına gelebilir.
  • Anne-babasının kendisine adil davranmadığını hisseden çocuk, anne-babasına karşı güvenini yitirirse, kıskançlığın asıl tetikçisi ‘güvensizlik’ olur.
  • Büyük kardeşe önceden sahip olduğu statünün kaybolmadığı gösterilmezse, yeni kardeşi dünyaya geldiğinde büyük çocuk panikler ve annesinin kardeşi ile daha çok ilgilendiğini ve kendisinin artık daha az sevildiğini zannederse kaygılanır. Bu, çocuğun küçük kardeşine yönelik ‘şiddet,’ ‘kıskançlık’ ve ‘zarara uğratma’ eğilimini artırır.
  • Çocuklar arası yaş farkı, kıskançlıkta rol oynayan faktörlerdendir. Bir çocuk, 3 yaşındayken yeni bir kardeşe sahip olursa, muhtemel ki iki kardeş arasında kıskançlık yaşanır. 3 yaşındaki bir çocuk ‘ben-merkezci'dir.Paylaşmayı sevmez. Dikkatlerin başka birinin üzerinde yoğunlaşmasından hoşnut olmaz.
  • Bir kardeşin, aileden birine benzetiliyor olması ve bunun dile getirilmesi, diğer kardeşin kendini dışlanmış hissetmesine sebep olabilir. Bu his de kıskançlığın tetikçisidir.
  • Ebeveynin doğal olmayan davranışları kıskançlığa sebep olur.

Kardeş Kavgalarına Ne Zaman Müdahale Edilmelidir?

  • Eğer sözel bir aşağılama, argo konuşma, alaya alma varsa
  • Eğer kavga fızıksel bir şekile dönüşmüşse
  • Kardeş kavgasında asıl olan şey doğru veya yanlışın kimde olduğunu bulmak değil, hangi davranışta olduğuna karar vermektir
Dilşad Gürler

Dilşad Gürler  PSİKOLOJİK DANIŞMAN

Ufuk Üniversitesi Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olmuştur. Lisans eğitimine TED Üniversitesi'nde başlamıştır. Ardından Cambridge Üniversitesi'nde dil eğitimini tamamlamıştır.... Devamını Oku
Hemen Randevu Al